DRZEWA

BRZOSKWINIA
Harnaś


dojrzewanie: pierwsza połowa sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: żółta, silnie omszona, w ok 85% pokryta czerwonym, marmurkowym rumieńcem
miąższ: jasnożółty, słodko-kwaśny, soczysty

Inka


dojrzewanie: koniec sierpnia (średnio późna pora dojrzewania)
skórka: ciemno-żółta z ceglastoczerwonym rumieńcem (pokrywający do 50%)
miąższ: żółto-kremowy, dobrze odchodzi od pestki

Redhaven


dojrzewanie: druga dekada sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: złocistożółta z silnym jaskrawoczerwonym rumieńcem na prawie całej powierzchni owocu
miąższ: żółtopomarańczowy, smaczny

Royalvee


dojrzewanie: koniec lipca (odmiana wczesna)
skórka: jasnopomarańczowa z jaskrawoczerwonym rumieńcem, silnie omszona
miąższ: jaskrawożółty, bardzo smaczny; dobrze odchodzi od pestki

Reliance


dojrzewanie: druga połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: zielono pomarańczowa z rumieńcem (pokrywający 30-80%) i silnie omszona
miąższ: jasno-żółto-pomarańczowy, dobrze odchodzi od pestki

Płaskoowocowa


dojrzewanie: druga połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: kremowa, pokryta w 2/3 czerwonym rumieńcem
miąższ: kremowobiały, miękki, soczysty, aromatyczny, wyjątkowo słodki, smaczny

Suncrest


dojrzewanie: pierwsza dekada września (odmiana późna)
skórka: żółta pokryta w 70-90% ceglastoczerwonym rumieńcem
miąższ: jasnopomarańczowy, mięsisty, zwięzły, bardzo soczysty, dobrze odchodzi od pestki

CZEREŚNIA
Burlat


dojrzewanie: druga dekada czerwca (odmiana wczesna)
skórka: ciemnoczerwona, lśniąca, prawie czarna
miąższ: soczysty, bardzo smaczny

Büttnera Czerwona


dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: żółta z czerwonobrązowym rumieńcem (w pełni dojrzałości pokrywa cały owoc)
miąższ: żółty, bardzo smaczny, lekko aromatyczny

Hedelfińska


dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: lśniąca, ciemnoczerwona
miąższ: ciemnoczerwony, chrząstkowaty, winno-słodki, soczysty, bardzo smaczny

Kordia


dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: karminowoczerwona
miąższ: aromatyczny, owoce nie pękają

Lapins


dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: pomarańczowoczerwona z połyskiem
miąższ: soczysty, bardzo smaczny

Regina

dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: czerwona
miąższ: jasnoczerwony, bardzo soczysty, smaczny

Rivan

dojrzewanie: początek czerwca (odmiana wczesna)
skórka: czerwona, lśniąca
miąższ: smaczny, lekko kwaskowaty

Sam

dojrzewanie: druga dekada lipca (odmiana późna)
skórka: ciemna, czerwona
miąższ: bardzo słodki, smaczny, soczysty

Schneidera Późna

dojrzewanie: druga dekada lipca (odmiana późna)
skórka: lśniąca, wiśniowo brązowa
miąższ: jest czerwony, chrząstkowaty i twardy

Summit

dojrzewanie: druga dekada lipca (odmiana późna)
skórka: jaskrawoczerwona
miąższ: soczysty, słodko-winny, bardzo smaczny

Techlovan

dojrzewanie: druga połowa czerwca (średnia pora dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona, błyszcząca
miąższ: twardy, ciemnoczerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny

Vanda


dojrzewanie: początek lipca (odmiana średniowczesna)
skórka: czerwona, błyszcząca
miąższ: czerwony, zwarty; bardzo soczysty, smaczny

Vega

dojrzewanie: druga połowa czerwca (odmiana wczesna)
skórka: jasna (żółta) z karminowym rumieńcem
miąższ: koloru jasnożółtego, niezwykle soczysty, bardzo smaczny

GRUSZA
Bonkreta Williamsa


dojrzewanie: początek września (odmiana jesienna)
skórka: dość cienka, delikatna i gładka, z drobnymi przetchlinkami i cętkami
miąższ: wyjątkowo smaczny, delikatny, kremowy i bardzo soczysty

Faworytka (Klapsa)

dojrzewanie: połowa sierpnia (odmiana letnia)
skórka: zielonkawożółta z rumieńcem brązowoczerwonym
miąższ: soczysty, aromatyczny, winno-słodki

General Leclerc

dojrzewanie: przełom września i października (odmiana jesienna)
skórka: ciemno-żółto-zielona, ordzawiona
miąższ: bardzo smaczny soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny

Komisówka

dojrzewanie: pierwsza połowa października (odmiana jesienna))
skórka: zielonożółta z bardzo słabym pomarańczowym rumieńcem
miąższ: nadzwyczaj soczysty

Konferencja

dojrzewanie: koniec września (odmiana jesienna)
skórka: matowa, zielonkawa, brązowozłotawo ordzawiona
miąższ: smaczny bardzo słodki i soczysty

Lukasówka

dojrzewanie: koniec września / początek października (odmiana jesienna)
skórka: delikatna, gładka, lekko błyszcząca, zielonkawo-żółta; owoce ordzawione punktowo, przy szypułce
miąższ: słodki, smaczny

Red Bonkretta Williamsa


dojrzewanie: I dekada września (odmiana jesienna)
skórka: ciemnoczerwona, cienka
miąższ: kremowobiały, soczysty, bardzo smaczny

Red Faworytka

dojrzewanie: połowa sierpnia (odmiana letnia)
skórka: pokryta prawie w całości ciemnym, czerwonobrązowym rumieńcem
miąższ: soczysty, bardzo smaczny

GRUSZA AZJATYCKA
Chojuro

dojrzewanie: początek września (odmiana jesienna)
skórka: dość cienka, delikatna i gładka, z drobnymi przetchlinkami i cętkami
miąższ: słodko-kwaśny

Nashi Kosui

dojrzewanie: koniec sierpnia (odmiana jesienna)
skórka: zielonkawożółta do jasnobrązowej, częściowo ordzawiona
miąższ: smaczny, kruchy i soczysty

Nashi Kumoi

dojrzewanie: koniec sierpnia, początek września (odmiana jesienna)
skórka: rdzawobrązowa
miąższ: biały, smaczny, kruchy, i soczysty

JABŁOŃ
Antonówka

dojrzałość zbiorcza: początek września (odmiana wczesnojesienna)
skórka: jasnozielona, później zielonożółta, błyszcząca
miąższ: kruchy, ścisły o kremowej barwie, aromatyczny, soczysty, lekko kwaskowy

Cortland


dojrzałość zbiorcza: początek października (odmiana późnozimowa)
skórka: mocna, z nalotem woskowym, zielonkawa pokryta prawie w całości karminowym rumieńcem
miąższ: biały miąższ, bardzo smaczny i aromatyczny

Delicates


dojrzałość zbiorcza: I połowa września (odmiana jesienna)
skórka: rumieniec karminowy na 3/4 powierzchni
miąższ: delikatny, bardzo soczysty, o smaku i aromacie określanym jako wyjątkowo przyjemny

Gala


dojrzałość zbiorcza: koniec września/początek października
skórka: złocistożółta z paskowatym, marmurkowym czerwonawym rumieńcem
miąższ: kruchy, soczysty, słodki, smaczny

Early Geneva

dojrzałość zbiorcza: koniec lipca / początek sierpnia (odmiana letnia)
skórka: błyszcząca z jasnoniebieskim nalotem oraz z rozmytym jasnoczerwonym rumieńcem
miąższ: biały, kremowy i wyróżnia się aromatycznym, nieco kwaskowatym smakiem

Golden Delicious

dojrzałość zbiorcza: połowa października (odmiana późnozimowa)
skórka: zielonkawo-żółta, niekiedy ze słabym rumieńcem, często błyszcząca
miąższ: aromatyczny bardzo smaczny

Idared


dojrzałość zbiorcza: I połowa października (odmiana zimowa)
skórka: gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jasno-czerwonym rumieńcem
miąższ: jasnokremowy, soczysty, zwarty, chrupiący

Jonagold

dojrzałość zbiorcza: I połowa października (odmiana zimowa)
skórka: zielonkawożółta z rumieńcem na 1/3 powierzchni
miąższ: kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny, smaczny

Koksa Pomarańczowa

dojrzałość zbiorcza: koniec września (odmiana jesienna)
skórka: z miedziano-pomarańczowym rumieńcem
miąższ: soczysty, aromatyczny, z posmakiem gruszkowym

Kosztela

dojrzałość zbiorcza: połowa września (odmiana jesienna)
skórka: zielona, z rumieńcem i piegami, pokryta woskiem, błyszcząca i mocna
miąższ: bardzo wyrazisty, zwarty, soczysty i słodki

Kronselka

dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia (odmiana jesienna)
skórka: zielonkawa z żółtym odcieniem, czasami z pomarańczowym rumieńcem
miąższ: kremowy, gruboziarnisty, soczysty, bardzo chrupiący, aromatyczny i smaczny

Lobo

dojrzałość zbiorcza: połowa września (odmiana jesienna)
skórka: gładka, błyszcząca, zielonożółta z silnym ciemnokarminowym rumieńcem często na całości
miąższ: soczysty, kruchy, bardzo smaczny

Malinowa Oberlandzka

dojrzałość zbiorcza: koniec września (odmiana jesienna)
skórka: pokryta prawie w całości brunatnokarminowym rumieńcem
miąższ: wyśmienity – kruchy, delikatny, soczysty, ma malinowy posmak

Oliwka Żółta (Papierówka)

dojrzewanie: druga połowa lipca (odmiana letnia)
skórka: jasnozielona, pokryta białym nalotem
miąższ: soczysty, delikatny, kwaskowaty, delikatny, aromatyczny

Piros

dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: zielonożółta pokryta w znacznej części paskowanym czerwonym rumieńcem
miąższ: jasnokremowy, soczysty, zwarty, kruchy

Red Boskoop

dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października (odmiana jesienna)
skórka: pokryta prawie w całości brunatnokarminowym rumieńcem
miąższ: wyśmienity – kruchy, delikatny, soczysty, ma malinowy posmak

Szara Reneta

dojrzałość zbiorcza: połowa października (odmiana zimowa))
skórka: gruba i chropowata, szaro-rdzawa, niekiedy z rumieńcem od słonecznej strony
miąższ: kruchy, zielonkawo-kremowy; owoce dość kwaśne, mocno soczyste

Szampion

dojrzałość zbiorcza: pocz. października (odmiana wczesnozimowa)
skórka: zielonkawożółta, pokryta karminowoczerownym rumieńcem
miąższ: soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, bardzo smaczny, owoce nie opadają

Złota Reneta

dojrzałość zbiorcza: przełom września/października (odmiana zimowa)
skórka: cienka, lśniąca, zielono-żółta
miąższ: biało-żółty, zwięzły, średnio soczysty, bardzo smaczny; owoce dość kwaśne, soczyste

MORELA
Early Orange

dojrzewanie: pierwsza dekada sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: cienka, żółta z purpurowofioletowym rumieńcem
miąższ: bardzo soczysty, aromatyczny

Goldrich

dojrzewanie: druga połowa lipca (odmiana wczesna)
skórka: żółtopomarańczowa z niewielkim czerwonym rumieńcem
miąższ: aromatyczny, zwięzły, smaczny

Harcot

dojrzewanie: koniec lipca (odmiana wczesna)
skórka: pomarańczowa z jaskrawo-czerwonym rozmytym rumieńcem
miąższ: soczysty, delikatny, słodki

Hargrand

dojrzewanie: połowa sierpnia (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: pomarańczowa z czerwonym rumieńcem
miąższ: pomarańczowy, smaczny, dobrze odchodzi od pestki

Somo

dojrzewanie: druga połowa sierpnia (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnopomarańczowa z ciemnoczerwonym rumieńcem
miąższ: słodki, aromatyczny, smaczny

ORZECH
Jacek

dojrzewanie: druga połowa września, początek października
owoce: ogromne, kuliste, słodkie w smaku, owoce bardzo łatwo oddzielają się od skorupy

NEKTARYNA
Fantasia

dojrzewanie: pierwsza połowa września
skórka: bez omszenia, jasno-pomarańczowa, pokryta w 2/3 czerwonym rumieńcem
miąższ: słodko-kwaśny

Hardired

dojrzewanie: druga połowa września
skórka: żółto-zielonkawa, pokryta prawie w całości karminowo-fioletowym rumieńcem
miąższ: ółty, średnio zwięzły, bardzo smaczny

Harco

dojrzewanie: koniec drugiej dekady sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: zielonkawożółta z czerwonofioletowym rumieńcem na całości owocu
miąższ: żółty, smaczny

PIGWA
Jabłkowa

dojrzewanie: połowa października
owoce: duże, jabłkowo kształtne
skórka: złotożółta
miąższ: żółtawy, kwaskowato-słodki, aromatyczny

Gruszkowa

dojrzewanie: początek października
owoce: duże, gruszkowo kształtne
skórka: cytrynowożółta
miąższ: żółtawy, aromatyczny, soczysty, cierpki

ŚLIWA JAPOŃSKA
Angeleno

dojrzewanie: początek października (odmiana późna)
skórka: początkowo żółta, później pokryta prawie w całości różowobordowym rumieńcem
miąższ: żółty, słodko-kwaśny, soczysty i aromatyczny

ŚLIWA
Brzoskwiniowa


dojrzewanie: początek sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: różowożółta, pokryta nieregularnym, ciemno-czerwonym rumieńcem i jasnofioletowym nalotem
miąższ: żółty, zwarty, soczysty

Bluefree


dojrzewanie: druga dekada września
skórka: o bardzo atrakcyjnym ciemnoniebieskim zabarwieniu, pokryta obfitym, jasnym nalotem
miąższ: bardzo soczysty, smaczny

Earliblue


dojrzewanie: początek sierpnia
skórka: w pełni dojrzałości fioletowoniebieska,często pokryta niebieskim nalotem
miąższ: żółty, soczysty, bardzo smaczny

Herman


dojrzewanie: połowa lipca
skórka: fioletowoniebieska z gęstym niebieskim nalotem
miąższ: żółtawy, smaczny

President


dojrzewanie: od końca września do końca października (odmiana późna)
skórka: bordowa, bordowofioletowa
miąższ: zwarty, żółtozielony

Renkloda Althana

dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia / początek września (średnia pora dojrzewania) skórka: różowożółta, w pełni dojrzałości pokryta prawie w całości czerwonofioletowym rumieńcem; na skórce intensywny niebieskofioletowy nalot miąższ: złotożółty

Renkloda Ulena


dojrzewanie: połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: żółta
miąższ: złotożółty, soczysty, miękki i aromatyczny

Stanley


dojrzewanie: połowa września (odmiana późna)
skórka: ciemnogranatowa, z niebieskofioletowym nalotem
miąższ: soczysty, smaczny

Węgierka Dąbrowicka


dojrzewanie: połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: granatowa
miąższ: żółtozielony bardzo smaczny

Węgierka Zwykła


dojrzewanie: od połowy września do końca października (odmiana późna)
skórka: brązowofioletowa
miąższ: złotożółty, jędrny, ścisły, soczysty

Węgierka Wczesna


dojrzewanie: połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: ciemnogranatowa, z niebieskim nalotem
miąższ: złotożółty, jędrny, ścisły, soczysty

WIŚNIA
Debreceni Bötermo


dojrzewanie: pierwsza dekada lipca (odm. o średniej porze dojrzewania)
skórka: czerwona
miąższ: czerwony słodko-kwaśny

Groniasta z Uj.


dojrzewanie: koniec lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: słodko-kwaśny, smaczny

Kelleris 16


dojrzewanie: początek drugiej dekady lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnowiśniowa, silnie błyszcząca
miąższ: zwarty, soczysty; owoce smaczne

Łutówka


dojrzewanie: koniec lipca / początek sierpnia
skórka: lśniąca, ciemno-wiśniowo-brązowa
miąższ: soczysty, delikatnie kwaśny, smaczny

President


dojrzewanie: I dekada lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: w pełni dojrzałości ciemnoczerwona
miąższ: soczysty, słodko-kwaśny

Nefris


dojrzewanie: połowa lipca (odmiana średniowczesna)
skórka: ciemnoczerwona do ciemno-brązowej
miąższ: ciemnoczerwony, mięsisty, soczysty

North Star


dojrzewanie: początek lipca (odmiana o wczesnej porze dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: soczysty, kwaskowatosłodki, smaczny

Pandy 103


dojrzewanie: druga połowa lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: wiśniowo czerwona
miąższ: mięsisty, słodki, kwaskowy, smaczny

Sabina


dojrzewanie: początek lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: soczysty, kwaskowatosłodki

Wanda


dojrzewanie: połowa lipca
skórka: czerwona
miąższ: słodko-kwaśny

KARŁOWE
Brzoskwinie


dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
skórka: żółto-pomarańczowa
miąższ: soczysty; smaczny drzewko nie wymaga cięcia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach

Grusze


dojrzałość zbiorcza: koniec września, początek października skórka: zielono-żółta
miąższ: bardzo soczysty, smaczny, aromatyczny
drzewko nie wymaga cięcia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach

Nektaryny


dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
skórka: żółta z czerwonym rumieńcem
miąższ: soczysty drzewko nie wymaga cięcia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach

Jabłonie


dojrzałość zbiorcza: koniec września
skórka: pokryta zielono-żółtym rumieńcem na 3/4 powierzchni owocu
miąższ: bardzo soczysty, smaczny, aromatyczny

KOLUMNOWE
Czereśnia


dojrzewanie: sierpień
skórka: bordowa
miąższ: jędrny, słodki

Grusza


dojrzałość zbiorcza: połowa października
skórka: ciemno-czerwona lśniąca
miąższ: słodki, soczysty, słodki

Jabłoń


dojrzałość zbiorcza: przełom wrzesień/październik
skórka: czerwona
miąższ: czerwony soczysty, aromatyczny; roślina wyśmienicie rośnie w doniczkach bez konieczności przesadzania

Śliwa


dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia
skórka: fioletowa
miąższ: żółty, soczysty

KRZEWY

LESZCZYNA
Barceloński

dojrzewanie: połowa września
orzechy: średnio duże, jajowate, zmiennego kształtu
skorupa: czerwonobrunatna, dość gruba
miąższ: soczysty, słodki, migdałowy w smaku

Cosford

dojrzewanie: początek września
skorupa: czerwonobrunatna, cienka, jasna
miąższ: delikatny, smaczny, soczysty

Kataloński

dojrzewanie: połowa września
skorupa: ciemnobrunatna dość krucha o średniej grubości
miąższ: duży, słodki, migdałowy, bardzo smaczny

ARONIA
Aronia melanocarpa gat.


dojrzewanie: połowa sierpnia
skórka: ciemna, czarna
miąższ: soczysty; smaczny drzewko nie wymaga cięcia, cierpki z lekko słodkawą nutą; duża zawartość witamin i minerałów

AGREST
Hinnonmaki Gelb (żółty)


owocowanie: połowa lipca
skórka: żółta
miąższ: bardzo smaczny ,słodki, soczysty

Hinnonmaki Rot (czerwony)


owocowanie: początek lipca (odmiana wczesna)
skórka: czerwona, lekko owłosiona, z bardzo wyraźnymi żyłkami
miąższ: soczysty deserowy

Mucurines (zielony)


owocowanie: połowa lipca
skórka: zielonkawo-żółta
miąższ: słodko-kwaśny, bardzo smaczny

Niesłuchowski (czerwony)


owocowanie: początek lipca
skórka: czerwona, gładka, błyszcząca
miąższ: smaczny

Rodnik (czerwony)


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: czerwona, gruba, gładka
miąższ: kwaskowate, aromatyczne, smaczne

PORZECZKA
Blanca (biała)


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: biała
miąższ: smaczny, unikalny, ciekawy aromat

Jonkher van Tets (czerwona)


owocowanie: połowa lipca
skórka: wiśniowo-czerwona, cienka, mało wytrzymała, o żyłkach słabo widocznych, nasiona przeświecają przez skórkę
miąższ: dość kwaśny, zwarty

Rosetta (czerwona)


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: błyszcząca
miąższ: lekko kwaskowaty

Titania (czarna)


owocowanie: koniec lipca
skórka: gładka, dość gruba
miąższ: soczysty, słodki, kwaskowaty; owoce pachną

PORZECZKO-AGREST
Josta


owocowanie: początek lipca
skórka: w pełni dojrzałości prawie czarna
miąższ: zielonkawy, słodko-kwaśny owoce 3x większe od porzeczki

ŚWIDOŚLIWA OLCHOLISTNA
Smoky


dojrzewanie: od połowy czerwca
skórka: ciemnofioletowa
miąższ: bardzo słodki

BORÓWKA
Bluecrop


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: biała
miąższ: smaczny, unikalny, ciekawy aromat

Bluegold


owocowanie: połowa lipca
skórka: wiśniowo-czerwona, cienka, mało wytrzymała, o żyłkach słabo widocznych, nasiona przeświecają przez skórkę
miąższ: dość kwaśny, zwarty

Duke


owocowanie: połowa lipca
skórka: czarna, błyszcząca, mocna
miąższ: słodko-winny, smaczny

Elliot


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: błyszcząca
miąższ: lekko kwaskowaty

JAGODA
Wojtek


owocowanie: maj/czerwiec (odmiana średnio-wczesna)
skórka: granatowa
miąższ: bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny i bardzo soczysty

Zojka


owocowanie: koniec maja (odmiana wczesna)
skórka: granatowa
miąższ: bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny i bardzo soczysty

ŻURAWINA
Early Black


owocowanie: wrzesień/październik
skórka: czerwona, średniej wielkości, kształt gruszkowaty
miąższ: zwarty, skórka błyszcząca; całkowita mrozoodporność

Pilgrim


owocowanie: październik
skórka: czerwona owoce duże, czerwone, kuliste, dobre w przechowywaniu; zastosowanie: mrożenie, konfitury, suszenie
miąższ: mięsisty

MALINA
Polesie


owocowanie: od końca VII do początku X odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: słodki, soczysty

Polka


owocowanie: 1. VII 2. VIII odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: czerwona z połyskiem
miąższ: bardzo soczysty

Polana


owocowanie: 1. przełom VI/VII 2. połowa VIII; odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: słodki, soczysty, zwarty

Golden Queen


owocowanie: od połowy VIII do połowy X; odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: żółta
miąższ: bardzo smaczny, słodki, aromatyczny

MORWA
Biała


owocowanie: druga połowa sierpnia
skórka: biała
miąższ: słodki, miękki

Czarna


owocowanie: początek sierpnia; owoce wydłużone
skórka: w pełni dojrzałości czarna
miąższ: słodki, miękki

JEŻYNA BEZKOLCOWA
Thornfree


owocowanie: II dekada sierpnia
skórka: czarna
miąższ: bardzo smaczny, soczysty, jędrny z połyskiem

WINOROŚL
Deserowe


Ogólne


Przerobowe


INNE
Pigwowiec japoński


dojrzewanie: od września do października
skórka: gładka, matowa, jasnożółta, aromatyczna
miąższ: kwaskowaty

PIENNE

ARONIA
Aronia melanocarpa gat.


dojrzewanie: połowa sierpnia
skórka: ciemna, czarna
miąższ: cierpki z lekko słodkawą nutą, duża zawartość witamin i minerałów

PORZECZKO-AGREST
Josta


owocowanie: początek lipca
skórka: w pełni dojrzałości prawie czarna
miąższ: zielonkawy, słodko-kwaśny owoce 3x większe od porzeczki

PORZECZKA
Blanca (biała)


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: biała
miąższ: smaczny, unikalny, ciekawy aromat

Biała z Juterborg


owocowanie: pierwsza połowa lipca
skórka: cienka, biała
miąższ: bardzo smaczny, aromatyczny, słodki

Jonkher van Tets (czerwona)


owocowanie: połowa lipca
skórka: wiśniowo-czerwona, cienka, mało wytrzymała, o żyłkach słabo widocznych, nasiona przeświecają przez skórkę
miąższ: dość kwaśny, zwarty

Rolan (czerwona)


owocowanie: pierwsza połowa lipca (odmiana średniowczesna)
skórka: czerwona
miąższ: słodki

Rovada (czerwona)


owocowanie: koniec lipca (odm. późna)
skórka: czerwona
miąższ: lekko kwaśny

Ojebyn (czarna)


owocowanie: połowa lipca
skórka: czarna, błyszcząca, mocna
miąższ: słodko-winny, smaczny

Titania (czarna)


owocowanie: koniec lipca
skórka: gładka, dość gruba
miąższ: soczysty, słodki, kwaskowaty; owoce pachną

AGREST
Invicta (zielony)


owocowanie: przełom lipiec/sierpień
skórka: żółtozielona
miąższ: jasny, słodkawy, smaczny, zawierają dużą ilość witaminy C

Mucurines (zielony)


owocowanie: połowa lipca
skórka: zielonkawo-żółta
miąższ: słodko-kwaśny, bardzo smaczny

Niesłuchowski (czerwony)


owocowanie: początek lipca
skórka: czerwona, gładka, błyszcząca
miąższ: smaczny

Rodnik (bezkolcowy, czerwony)


owocowanie: druga połowa lipca
skórka: czerwona, gruba, gładka
miąższ: kwaskowate, aromatyczne, smaczne